Prima pagină > Galerie foto, Meridianele ortodoxiei, Ortodox liber, Ortodoxie traditionala, Sfinţii Părinţi > 24.01-06.02 Pomenirea Sfintei Xenia din Sankt Petersburg cea nebună pentru Hristos ajutătoare pentru cei fără serviciu

24.01-06.02 Pomenirea Sfintei Xenia din Sankt Petersburg cea nebună pentru Hristos ajutătoare pentru cei fără serviciu

Sf. Xenia din Sankt Petersburg cea nebună pentru Hristos

Sf. Xenia din Sankt Petersburg cea nebună pentru Hristos

Sfânta Xenia a trăit în al 18-lea secol, dar este cunoscut relativ puţin despre ea sau familia sa. Şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii ei în Petersburg, în timpul domniei împărăteselor Elizabeta şi Ecaterina a doua.

Xenia Grigorievna Petrova a fost soţia unui ofiţer de armată, Andrei Fedeorovici Petrov. Ea a devenit văduvă la vârsta de 26 de ani când soţul său a murit brusc, la o petrecere. Ea a plâns moartea soţului ei, şi în special pentru că el a murit fără spovedanie şi împărtăşanie. Din acel moment, Xenia şi-a pierdut interesul pentru lucrurile lumeşti şi a urmat calea grea a nebuniei pentru Hristos. Sursa acestui mod ciudat de viaţă poate fi găsită în prima Epistolă către Corinteni (I Cor. 1, 18-24, I Cor. 2, 14, I Cor. 3,18-19).

Ea a început să îmbrace hainele soţului ei şi să insiste să fie numită Andrei Feodorovici. Ea le-a spus oamenilor că ea a murit, nu soţul ei. Într-un anumit fel, aceasta era adevărat. A abandonat felul ei de viaţă anterior şi a trăit o renaştere spirituală. Când a dăruit altora casa şi tot ceea ce avea, rudele sale s-au plâns autorităţilor. După ce au vorbit cu Xenia, autorităţile au fost convinse că ea e în posesia facultăţilor sale mintale şi că avea dreptul să dea tot ce avea în ce mod dorea. În curând, ea nu a mai avut nimic pentru ea, aşa că a început să se plimbe prin zona săracă a Petersburgului, fără un loc unde să îşi culce capul. Ea a refuzat orice ajutor de la rudele sale, fericită să fie liberă de orice legături cu lumea.

Când uniforma roşie şi verde a soţului ei s-a învechit, ea a continuat să se îmbrace în zdrenţe de aceleaşi culori. După un timp, Sfânta Xenia a părăsit Petersburgul pentru 8 ani. Se crede că a fost în pelerinaj la locurile sfinte din întreaga Rusie. Se poate ca ea să fi vizitat pe Sfântul Teodor de Sanaxar (19 februarie), de asemenea militar. Viaţa lui s-a schimbat dramatic după ce un tânăr ofiţer a murit în timpul unei petreceri, la băut. Poate că acest ofiţer a fost soţul Sfintei Xenia. În orice caz, ea îl ştia pe Sfântul Teodor şi a avut de câştigat în urma sfaturilor sale.

Sfânta Xenia s-a întors până la urmă în Petersburg unde îşi băteau joc de ea şi o insultau pentru comportamentul ei straniu. Când accepta bani de la oameni, primea doar monede mici, pe care le folosea să ii ajute pe săraci. Îşi petrecea nopţile în rugăciuni, fără să doarmă, pe un câmp din apropierea oraşului.

În curând, virtutea sa şi darurile sale au început să fie observate. Ea a prezis evenimente viitoare care urmau sa afecteze cetăţenii Petersburgului şi chiar familia regală. Împotriva voii ei, ea a început să fie cunoscută ca cineva plăcut lui Dumnezeu. Oamenii considerau vizitele ei în casele sau căminele lor ca mari binecuvântări.

Sfânta Xenia a trăit cam 45 de ani după moartea soţului ei, şi a plecat la Domnului la vârsta de 71 de ani. Data exactă şi împrejurările nu sunt cunoscute, dar se crede că a avut loc pe la sfârşitul secolului 18. A fost înmormântată în cimitirul Smolensk.

Prin anii 1820, oamenii făceau pelerinaj la mormântul ei, să se roage pentru sufletul ei şi să o roage să se roage lui Dumnezeu pentru noi. Atât de mulţi vizitatori luau pământ din mormântul ei, încât trebuia să fie înlocuit în fiecare an. Mai târziu a fost construită o capelă pe mormântul ei.

Cei care îşi îndreaptă rugăciunile către Sfânta Xenia, primesc vindecare din bolile lor şi eliberare de probleme. Este de asemenea cunoscută pentru ajutorarea celor care îşi caută de lucru.

Pentru cei care doresc să trimită pomelnic sau acatist la Capela mormântului Sf. Xenia din cimitirul Smolensk din Sankt Petersburg adresa este următoarea:

РОССИЙСКАЯ ФЕДЕРАЦИЯ
199048
г. Санкт-Петербург
ул. Камская, 24
Церковь Смоленской иконы Божией Матери
прот. Виктору Московскому

sau

Viktor Moskovskij
the Church of “Smolenskoj ikony Bozhiej Materi”
Kamskaja Street 24
Sankt Petersburg
RUSSIAN FEDERATION

Banii se pun în plic împăturiţi în scrisoare. Scrisoarea se scrie de preferat în limba rusă sau engleză (puteţi folosi Google Translate). Este de preferat ca numele puse în acatist sau pomelnic să fie nume ortodoxe. După aproximativ 2 luni de zile veţi primi răspuns şi o blagoslovenie de la mormântul Sfintei Xenia, o iconiţă şi o petală de trandafir înmuiată în ulei din candela de la mormânt.

Această prezentare necesită JavaScript.

Reclame
 1. dani
  06/02/2011 la 08:07

  daca suntem ortodocsi dar nu purtam nume de sfinti ni se mai citeste pomelnicul?am inteles ca rusii sunt cam stricti in privinta asta

  • 06/02/2011 la 12:00

   @Dani,

   Aşa am înţeles şi eu dar merită să încercăm pentru că Dumnezeu şi iubita lui sfântă, sfânta Xenia fac minuni. Încă o dată îţi spun ca merită să încerci.

   Doamne ajută!

   • dani
    06/02/2011 la 15:35

    vreau sa va mai intreb ceva sper sa nu plictisesc
    am gasit pe un site faptul ca in loc de numele cu care suntem botezati(nefiind nume de sfant) sa trecem numele sfantului din ziua cand suntem nascuti?

    e posibil asa ceva?
    va multumesc

   • 06/02/2011 la 18:27

    Asa am citit si eu si cred ca este bine. Numai că să fii atentă la un singur lucru. Rusii după cum cred ca stii tin calendarul Iulian, adica calendarul adevarat. Sa calculezi asa: Ziua ta sau a persoanei pe cat este dar Sfantul din ziua respectiva sa-l pui pe calendarul vechi adica cu 13 zile mai inainte exact cum am facut eu in postare astazi este 24 ianuarie si nu 6 februarie. Pentru un calcul mai bun pe site-ul http://www.ortodoxia.md al fratilor nostrii din Basarabia vei gasi un calendar Iulian si corespondentul zilei pe calendarul nou adica Gregorian.
    Doamne ajuta!

 2. 06/02/2011 la 17:33

  @ abbu
  Tu ai sustinut vreodata financiar religia ta oricare ar fi ea ?
  Cat despre murdaria de atac in ce priveste in ce priveste furatul , ar fi bine sa faci o legatura de cauzalitate intre posesorul blogului si adresa indicata , altfel nu esti credibila .
  „si cine nu stie rusa ?????
  prea sfanta nu e in stare sa desluseasca vorbele ?????” – in cazul in care nu ai realizat , pomelnicele sunt citite de rusi , care probabil stiu ceva engleza , insa putin probabil sa stie romana .
  Decat sa iti bati joc de religia noastra , mai bine ti-ai vedea in liniste de a ta , doar tu nu esti habotnica ( sau bigota ), nu-i asa ?

  • 06/02/2011 la 18:28

   @Marin,

   Te rog frumos sa nu te enervezi. Abbu face prozelitism islamic si la urmatorul comentariu blasfemiator va fi in spam.

   Doamne ajuta!

 3. 06/02/2011 la 18:33

  @Abbu,

  Observ ca faci prozelitism islamic pe blogul meu. Te avertizez ca la primul comentariu de genul acestuia vei ajunge in spam.

 4. 07/02/2011 la 07:33

  Nu face prozelitism islamic , mai degraba iudaist .
  Uite ca problema o doare atat de tare incat a si scris un „articol” pe tema asta :
  http://islamul-azi-abbu.blogspot.com/2011/02/inca-un-sarlatan-si-talhar-la-drumul.html

 5. 07/02/2011 la 10:20

  Trebuie sa imi corectez comentariul anterior .
  Abbu nu face nici prozelitism iudaist sau mozaist ; am constatat asta la o rasfoire mai in amanunt a blogului sau .
  Se intituleaza crestina , dar isi bate joc de sfintii Bisericii Ortodoxe , lucru care ma face sa cred ca apartine ori de una din denominatiunile „crestine” , ori crede „in felul ei” .

  • 07/02/2011 la 11:04

   @Marin,
   Merci pentru link, pentru ca am vazut ca are un comentariu acolo pus de un nene din Israel care ma intreaba de unde stiu eu ca produsele Tnuva sunt koser. Stiu si pace. Produsele Tnuva nu trebuiesc consumate de crestini si nu mai trebuiesc adaugate alte comentarii. Dansu’ care posteaza la doamna am observat ca are probleme cu ortodocsii ca si doamna dar trebuie sa-i lasam in pace.
   Doamne ajuta

 6. 26/09/2011 la 21:09

  sunt situatii critice cand nici dumnezeu nu mai ajuta…
  cand se intuneca mintea din cauza asa zisei credinte….
  care de fapt este comert cu sfintele daruri…
  eu nu sunt musulmana,m-am nascut fara voia mea crestina si m-am lepadat de satana….adica gandesc normal nu ca voi

 7. 27/09/2011 la 05:01

  Poate la voi o fi comert cu sfintele , dar la noi nu se intampla asa ceva .
  Normalul tau este de fapt „libertatea” satanei care te impinge sa batjocoresti credinta ortodoxa , SINGURA ADEVARATA !

 8. 06/02/2014 la 15:05

  РОССИЙСКАЯ ФЕДЕРАЦИЯ
  199048
  г. Санкт-Петербург
  ул. Камская, 24
  Церковь Смоленской иконы Божией Матери
  прот. Виктору Московскому

 9. Mirela
  18/07/2015 la 13:26

  Buna ziua.
  As dori si eu sa stiu unde gasesc corespondentul numelui in calendarul pe rit vechi si cum se pot trece numele noastre pentru un pomelnic la paraclisul Sf.Xenia?
  multumesc

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: