Prima pagină > Ortodox liber, Ortodoxie traditionala, Sfinţii Părinţi > Învăţăturile Sfinţilor Părinţi ai Ortodoxiei despre eresul ecumenismului şi apostazia acestui veac

Învăţăturile Sfinţilor Părinţi ai Ortodoxiei despre eresul ecumenismului şi apostazia acestui veac

Canonul 10 al Sfinţilor Apostoli ~ „Dacă cineva s-ar ruga, chiar şi în casă cu cel afurisit (scos din comuniunea Bisericii) acela să se afurisească.”

Canonul 46 al Sfinţilor Apostoli ~ „Episcopul sau presbiterul care primesc botezul sau jertfa ereticilor, poruncim să se caterisească. Căci ce înţelegere poate să fie între Hristos şi Veliar? Sau ce parte are credinciosul cu necredinciosul?”

Canonul 64 al Sfinţilor Apostoli ~
„Dacă vreun cleric sau laic intră în sinagoga iudeilor sau a ereticilor ca să se roage, să se caterisească şi să se afurisească.”

Canonul 6 al Sinodului V local de la Laodiceea (343) ~
„Nu este îngăduit ereticilor a intra în casa lui Dumnezeu dacă stăruie în eres.”

Canonul 32 al Sinodului V local de la Laodiceea ~
„Nu se cuvine a primi binecuvîntările ereticilor, care sunt mai mult blasfemii decît binecuvîntări.”

Canonul 15 al Sinodului al Nouălea din Constantinopol (861) ~
„Cei ce propovăduiesc public eresul sau îl învaţă în Biserici, să fie îndepărtaţi de comuniunea cu credincioşii şi afurisiţi, ca unii ce fac schismă şi sfărîmă unitatea Bisericii.”

Reclame
 1. Ortodox
  05/07/2011 la 16:25
 2. Vandra I. Vasile
  24/05/2012 la 10:44

  Foarte interesant pt. mine Canonul 10.

 3. thalex
  22/11/2012 la 07:30

  Fascinante sunt aceste canoane: cum se cuvine sä le .. deslusim si sa le aplicäm NOI?

  Concret, cum procedäm noi în urmätoarele cazuri:

  1) Sf. Împärat Constantin (eretic arian „în rând cu Apostolii”)

  2) Sf. Augustin (autorul a mai tot din ceea ce stim noi despre Har si al adausului dogmatic … Filioque)

  3) Sf. Athanasie (cel Mare, marele apärätor al Orthodoxiei la Niceea I. si autorul Crezului Athanasian cu … Filioque în el)

  4) Sf. Papa (Grigore cel Mare, zis si „Dialogul”, cel cu Sf. Liturghie a Darurilor dinainte sfintite din Säptämâna Mare, autorul doctrinei OFICIALE a Bisericii Catolice referitoare la … Purgatoriu)

  5) Sf. (autohton) martir Sava Goth-ul (înecat în apa Buzäului, eretic arian sau semi-arian = anti-trinitar „binitarian”, canonizat / sanctificat de însusi … Sf. Vasile cel Mare)

  (mai pot cita la cerere vreo alte 50 de cazuri similare)

  Deci, CONCRET: cum facem? Ce se cuvine sä facem noi?
  Iatä mai jos câteva räspunsuri posibile:

  A. Cel mai indicat e sä purcedem degrabä în a-l înjurape @Thalex (dupä gust si înclinatii: de mamä, ori de Cele Sfinte) cä ne complicä existenta (mai ales cä pânä sä se bage el a fi un bun crestin pärea un lucru atât de simplu…) si sä ignoräm / negäm problema propusä

  B. Sä încetäm (netam-nesam, de capul nostru, ca neo-protestantii) a ne mai ruga pentru / împreunä cu sus-numitii, înitiind astfel Miscarea de Reformä în BO (calea lu’ alde Huldreich Zwingli, Luther, Calvin & Co.)

  C. Sä ne apucäm de muncä si sä cercetäm CUM de e (cäci efectiv, în mod evident este) POSIBIL asa ceva? Mai precis, sä începem prin a ne întreba dacä mai sus pomenitele canoane nu se pot … eluda / „înmuia” la impactul cu … alte canoane

  În ceea ce mä priveste, înclin spre resolvarea dela punctul C. Cred totodatä cä ABSOLUTIZAREA fie si a UNUI SINGUR canon, la liberä alegere, aruncä în aer ÎNTREAGA constructie canonicä a Sf. Traditii.

  De aceea: arta de a opera NE-MATEMATIC, NE-ARISTOTELIC în Sf. Traditie se numeste … iconomie si e SINGURUL mod prin care putem rämâne în turmä färä a provoca si / sau a ne läsa contaminati de schizofrenie individualä si / sau de grup. E singurul mod întelept de chivernisealä a aceste ne-vointe. Cäci e stiut cä modul de manifestare al schizofreniei colective poartä în Bisericä numele de … schismä. Si noi, în BO, de-astea am tot avut în ultimele douä milenii si avem încä, NE-slavä Domnului, BERECHET.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: