Prima pagină > Controlul populaţiei, Ereticii zilelor noastre, Expansiunea evreiască, Noua Ordine Mondiala, Ortodox liber, Ortodoxia rastignita, Vremuri apocaliptice > GRAV!!! Andrei Marga: LITURGHIA ORTODOXA AR TREBUI MODIFICATA PENTRU CA ESTE ANTISEMITA

GRAV!!! Andrei Marga: LITURGHIA ORTODOXA AR TREBUI MODIFICATA PENTRU CA ESTE ANTISEMITA

Preiau articolul: Andrei Marga vrea modificarea Liturghiei deoarece este antisemita

Dupa cum stiti, BOR a modificat din pacate textul Prohodului ce se tine in Vinerea Mare, cenzurand multe versuri:

Textul intreg si neschimbat al PROHODULUI Domnului Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos

Stapanii din varful piramidei nu se multumesc insa cu atat, asa ca isi mana de la spate marionetele sa ceara si alte modificari, caci timpul e scurt si nu mai au rabdare sa si-l inscauneze mai repede pe antihrist.

Iata ce spune Andrei Marga:

Există ieșire din ignoranța ce persistă la noi în jurul acestor teme. Nu este deloc realistă, nicidecum, relativizarea Holocaustului evreilor, găsind acum aproape oriunde holocaust. Relativizarea i-a făcut pe cercetătorii evrei să vorbească, pe bună dreptate, de Shoah. Ieșirea din ignoranță pe care o am în vedere, la propriu, presupune doi pași. Primul constă în lansarea, de către teologi, filosofi și istorici pricepuți a unei competente dezbateri asupra lui „Iisus istoric” și a corelației dintre „Iisus istoric” și „Iisus eschatologic”. Al doilea pas constă, oricât de incomod pare, în revizitarea liturghiei, al cărei text are, prin natura lucrurilor, mare răspândire. Știm prea bine că, de pildă, Papa Paul al VI-lea a decis în cele din urmă renunțarea în liturghia catolică la formulările ofensive față de evrei, care au fost înțelese ușor, în decursul istoriei, ca formulări antisemite. Această operație trebuie făcută și în liturghia de la noi. Ar trebui ținut seama de împrejurarea că fragmentele din Evanghelia după Ioan, care se invocă frecvent, au fost elaborate în cadrul unei polemici ce avea deja un trecut înăuntrul iudaismului și riscă mereu (desigur, adesea datorită slăbiciunilor exegezei) să fie înțelese pe dos, ca formulări antisemite, ceea ce nu a fost și nu este nicidecum cazul.

Comentariu saccsiv:

Ce anume in Liturghie e antisemit? Sau macar ce anume ar putea sa para antisemit? Daca descoperiti ceva ce-mi scapa mie, va rog sa semnalati.

E clar ca lui Andrei Marga i s-a dictat sa atace, ca atare striga: vrem modificarea. Pe motiv de antisemitism. Si croseteaza el lungi fraze fara noima, ca orice intelectual illuminat.

Si pare ca mai vrea si modificarea Evangheliei dupa Ioan. Asa, ca prim pas inaintea modificarii intregii Sfintei Scripturi?

De fapt, el are ceva cu ortodoxia. Iata intregul sau material Ieșirea din ignoranță:

 

Faptul că formația folclorică „Dor Transilvan” (din rețeaua Primăriei municipiului Cluj-Napoca), a cuprins în repertoriu, a multiplicat (din 2010) și, în cele din urmă, a proiectat pe TVR 3 o colindă cu versuri primitive, de genul „jidovii” care s-au răfuit cu Iisus Cristos, nu poate fi luat nici ca accident și nici superficial. De ce ?

În mod clar nu este vorba de obișnuita culegere de folclor, căci abia folclorul degradat al istoriei a operat cu asemenea clișee. În plus, cultivarea folclorului nu înseamnă nicăieri colecționarea a tot felul de rime și note ce trădează doar incultura.

Nu este vorba nici de libertatea de opinie, căci nimeni în lumea civilizată nu pune în față opinii ce se infirmă din prima clipă. Oamenii maturi concurează cu idei veritabile, nu cu opinii demult clasate.

Nu este vorba nici de credință religioasă, căci credința este altceva decât exhibarea prostului gust. Pe de altă parte, credința creștină este diferită de ritualurile rudimentare (care duc, de pildă, la „sfințirea” a tot felul de tarabe ruginite și drumuri desfundate sau la premierea șefilor zilei!).

Nu este vorba nici măcar de preluarea aproximativă a unor formulări ale Evangheliei după Ioan. Azi se știe că tocmai prologul acesteia este un vechi poem evreiesc.

Faptul petrecut la Cluj-Napoca este, după toate datele, felul de a gândi primitiv al unor oameni care nu au nici cea mai mică neliniște, încât să se întrebe: este adevărat ce se spune în maculata lor frazare și ce se află în capul lor plin de clișee? Este de spus cu toată franchețea că faptul consemnat mai sus ține de o problemă mai largă, recurentă în creștinismul din România de astăzi.

Nu trebuie omis că acest fapt imund intră, la o privire lucidă, în răspunderea directă a Primăriei, a sponsorilor formației respective și a responsabililor folclorului din administrația județului Cluj. Acest fapt intră, însă, și în răspunderea teologilor. Nu se poate spune că religia este veritabilă și cultura în ordine câtă vreme apar asemenea probe crase ale lipsei de cultură. Nici religia nu este compatibilă cu orice nivel de informare, chiar dacă credința este ceva personal.

Ce se ascunde în frazările pretinsei colinde a formației Dor Mărunt? Cât mai simplu spus, este vorba de necunoașterea a ceea ce înseamnă, la propriu, creștinismul. Este evident necunoaștere la nivelul unor formații folclorice, dar trebuie spus, prin implicație, și la nivelul unor parohi (care nici ei nu mai citesc!) sau activiști (care sunt cu credința în gură pe la festivități televizate, pentru ca apoi să fraudeze vârtos, în diferite feluri!). Să luăm însă în seamă istoria lui Iisus din Nazaret, așa cum este ea cunoscută astăzi și asumată de creștinismul timpului nostru.

Nu există istoricește nici un indiciu al vreunei distanțări a lui Iisus față de evreii din timpul său și din orice timp. Toate trăsăturile lui Iisus, absolut toate (felul de a gândi, sensibilitatea, credința, felul de a se exprima, viziunea asupra lumii, angajamentul etc.) sunt – cum au arătat deja Pinhas Lapide și Hans Küng, în dezbaterea radiodifuzată din 1976 – evreiești. Iisus a gândit și a acționat în numele iudaismului, pentru a-l pune în mișcare într-o epocă dramatică pentru poporul său. El și-a asumat că la Templu („casa lui Dumnezeu” construită de Solomon), trebuie făcut ceva pentru puritatea a ceea ce el numea „casa Tatălui ceresc” și a acționat în consecință. A-l pune pe Iisus în opoziție cu evreii în privința relației cu Dumnezeu a fost tehnica perversă a unor ramuri ale nazismului și a adepților acestuia din Europa Centrală și Răsăriteană.

Procesul lui Iisus și deznodământul de pe cruce? Acest proces a fost instrumentat copios pe scara istoriei, pentru a-i acuza pe evrei de deicid. Azi se cunoaște prea bine, de la B. Travers Herford (1923) și Paul Witner (1961) încoace, că procesul lui Iisus a fost un proces roman. Evreii nu aveau nici procedura, nici permisiunea de a o aplica în preajma unei mari sărbători, nici condamnarea unui coreligionar și nici crucificarea în abordarea proprie a litigiilor. Mai trebuie adăugat că este greu să-i întreci pe evrei în credința în Dumnezeu și, cum se observă și din enciclica comună a Papei Benedict al XVI-lea și a Papei Francisc (2013), faimoasa emunah evreiască continuă să inspire. Mai este nevoie să amintim că Dumnezeul lui Iisus este același cu Dumnezeul lui Abraham, Itzak, Jacob, cum ne asigură chiar Evangheliile despre Iisus?

Predica de pe Munte și celelalte exprimări ale lui Iisus, pe care apostolul Pavel le-a sistematizat și le-a consacrat ca o nouă viziune, care este creștinismul, nu erau în nici un fel opuse evreilor, chiar dacă în efervescenta viață religioasă a iudaismului au concurat multe curente. Creștinismul a fost îmbrățișat mai întâi de către evrei, apostolii fiind, cum se știe, evrei. Dintre evrei s-au recrutat primii creștini, iar o parte a evreilor nu sunt nicidecum singurii din lume care nu au văzut în Iisus febril așteptatul Mesia.

Putem evoca astăzi foarte multe fapte stabilite cu acuratețe de cercetarea istorică a vieții lui Iisus din Nazaret. În fond, suntem astăzi generațiile care au mai multe informații despre ceea ce s-a petrecut în Țara Sfântă înainte de nașterea lui Iisus, în timpul vieții lui pământești și după crucificare. Nici o generație anterioară nu a avut la dispoziție atâtea informații. S-a putut depăși astfel cu multe decenii în urmă falsa opunere dintre Iisus și evrei și s-a deschis problema veritabilă, care este cea a cunoașterii istoriei în urma căreia Iisus din Nazaret a devenit Iisus Cristos. Reconstituirea acestei istorii este o preocupare culturală de cea mai mare anvergură și cu cel mai larg impact a timpului nostru.

Dar informațiile și această problemă veritabilă au rămas, din nefericire pentru publicul românesc, departe. Sunt în literatura de specialitate internațională câteva sute de monografii solide despre Iisus din Nazaret. În diverse țări sunt traduse multe dintre ele. După ce protestanții au inaugurat cercetarea lui „Iisus istoric”, catolicii s-au dedicat acesteia (începând cu Ernst Renan) cu mari forțe, iar în Israel sunt peste o sută treizeci de volume și studii de mare precizie consacrate lui Iisus din Nazaret. Din păcate, în România nu s-a produs nici o astfel de lucrare, iar traduceri sunt vreo două, trei, și ele deja prea vechi. Nu se mai susține nici un curs pe aceste teme. Nu se poartă nici o discuție relevantă, iar ignoranța tinde să devină cuprinzătoare. Cu un cuvânt, este o ceață groasă. Să mai insistăm asupra observației lui Hegel, cum că în ceață se fac confuzii elementare?.

Există ieșire din ignoranța ce persistă la noi în jurul acestor teme. Nu este deloc realistă, nicidecum, relativizarea Holocaustului evreilor, găsind acum aproape oriunde holocaust. Relativizarea i-a făcut pe cercetătorii evrei să vorbească, pe bună dreptate, de Shoah. Ieșirea din ignoranță pe care o am în vedere, la propriu, presupune doi pași. Primul constă în lansarea, de către teologi, filosofi și istorici pricepuți a unei competente dezbateri asupra lui „Iisus istoric” și a corelației dintre „Iisus istoric” și „Iisus eschatologic”. Al doilea pas constă, oricât de incomod pare, în revizitarea liturghiei, al cărei text are, prin natura lucrurilor, mare răspândire. Știm prea bine că, de pildă, Papa Paul al VI-lea a decis în cele din urmă renunțarea în liturghia catolică la formulările ofensive față de evrei, care au fost înțelese ușor, în decursul istoriei, ca formulări antisemite. Această operație trebuie făcută și în liturghia de la noi. Ar trebui ținut seama de împrejurarea că fragmentele din Evanghelia după Ioan, care se invocă frecvent, au fost elaborate în cadrul unei polemici ce avea deja un trecut înăuntrul iudaismului și riscă mereu (desigur, adesea datorită slăbiciunilor exegezei) să fie înțelese pe dos, ca formulări antisemite, ceea ce nu a fost și nu este nicidecum cazul.

Comentariu saccsiv:

   Credeati cumva ca treaba cu colindul nu-i cu bataie foarte lunga?

COLINDUL ANTISEMIT de la TVR 3 si capitolul doi din CHESTIUNEA LEGIONARA

   Si cine stie ce mai urmeaza, caci SISTEMUL are sumedenie de unelte … Inchei cu cateva detalii despre cea de mai sus.

Andrei Marga e mason:

MASONII din Rotary îi dau târcoale lui Creţu. L-au numit OMUL ANULUI!

La http://www.politicaromaneasca.ro/files/fisiere/andreimarga.pdf la Studii şi Articole în diferite limbi aflam ca a scris:

“What is Kabbalah?”, în Studia Judaica, Volumul XVI, Cluj-Napoca, 2008, pp. 22-29

Patriarhul Daniel i-a oferit in 2011 Crucea patriarhală pentru mireni:

Distincţii oferite de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Cluj

Mai multe despre el gasiti la:

http://ro.wikipedia.org/wiki/Andrei_Marga

 Cititi va rog si:

Andrei Marga cere din Israel EXPULZAREA AMBASADORULUI SIRIEI LA BUCURESTI. Victor Ponta este de acord. Ce va face Traian Basescu?

NICOLAE MANOLESCU nu crede ca exista diavoli si ii aseamana pe Sfintii Parinti cu vracii

Comentariu Ortodox Liber:

Chiar ma gandeam cand or sa se ia si de cea mai importanta slujba ortodoxa de la Mantuitorul Hristos incoace. Papusarii lumii se grabesc si isi trimit slugile si loazele sa atace tot ce inseamna ortodoxie. Se vede de la o posta ca au o mare problema cu Romania si in special cu ortodoxia. Loaza si sluga asta „erudita” numita Andrei Marga este unsa cu toate alifiile lumii dupa cum reiese din pagina Wikipedia. Aceiasi intrebare o pun: Ce grad credeti ca are in masonerie?

Reclame
 1. Dumitriu Radu
  05/02/2014 la 11:28

  Masonii cauta in fiecare tara oameni conducatori ce executa ordinile intocmai si in toate cazurile gasesc. Masonii conduc lumea si-l vor instala la Ierusalim pe Antihrist cat de curand.

 2. SICOE HOREA IOAN tel.: 0040741135954
  17/04/2014 la 12:50

  Este TRIST ca din dorinta de a sta la MASA AGAPEI,aratand iubire si dusmanilor lui IISUS,CINEVA crede ca trebuie sa modificăm (fara frica de Dumnezeu ?) tocmai paragrafele care ne arata si ne vorbesc despre venirea LUI,a HRISTOSULUI(si altele)! Cum ar putea un crestin sa fie vreodata ANTI-SEMIT? E o acuzatie a Martorului Mincinos care sprijina astfel Anti-Hrist-ul in lucrarea sa de a-i pacali chiar si pe cei alesi,DACA AR PUTEA ! Daca i-am primit in casa pe cei care nu ne aduc VESTEA BUNA,asa E !

 3. Sebastian
  25/08/2016 la 14:08

  Pai, Marga este greco- catolic. De când își dă el cu părerea despre Sf. Liturghie ortodoxă?!. Si care parte din Sf. Liturghie e antisemită?! După ce a făcut praf invatamantul, acum își bagă nasul unde nu îi fierbe oala?! Rușine.

  • Murphy
   28/08/2016 la 10:11

   de cand un evreu ca Marga este greco-catolic?

 4. Erbasu cornel
  25/08/2016 la 15:40

  Isus este dragoste fata de oameni indiferent de rasa popor populație etc .ce sa se schimbe? Oamenii -creștinii- s-ar cuveni sa se ducă mai des la Biserica sa asculte slujba nu sa stea la discuții ! Marga nu e popa are dreptul sa spună orce neghiobie e treaba lui ca si popa / episcopul cu treaba lui au destula treba toți măcar sa o facă in loc de trăncăneală ceva folositor mie nu îmi convine legea dinte pentru dinte e si ?

 5. Nedelcu Gabriel
  25/08/2016 la 23:43

  E clar, creștinii îi urăsc pe evrei, mai ales cei ortodoxi, evreii contestă pe așa zisul personaj istoric isus din nazareth, sacerdoții ortodocși (vraci) au mentalitate de ev mediu, la toate nivelurile din bor, și nu disting, în scrierile din scripturi, ura față de iudei. Scripturile au fost scrise de intelectuali latini de pe vremea împăratilor tată și fiu vespasian și titus flavius, cel care a distrus templul lui solomon după ce a oprit revolta iudeilor din ierusalim, la circa 60 de ani după presupusa naștere a lui iisus. Scripturile au fost selectate și îmbunătățite de însuși constantin flavius , urmașul demn al celor 2 împărați. Deci voi creștinii sunteți o masă de manevră.

 6. Ciprian
  26/08/2016 la 04:43

  Daca stam sa ne uitam in gira oricarui cretin cu functie de conducere…ajungem sa ne modificam si pe noi!!!
  Marş la coteț cotârla jigărită si fara creier cu gandire proprie! Ieşi acas, la jegosii tai!!!

 7. Ana
  26/08/2016 la 07:03

  Este clar! A innebunit lumea!

 8. CEOAREC ZACHEI
  26/08/2016 la 16:16

  Mai Andrusca, ai innebunit?.De ce n-ai discutat tampenia asta cu regretatul mitropolit Bartolomeu.Cred ca te-ar fi dat de pamant de nu se mai alegea nimic din tine!.Se pare ca te-a luat satana in primire si te baga la inaintare ca sa tulburi apele credintei vechi de peste 2000 de ani. Te-am crezut un om deosebit; n-am stiut insa ce ai in cap cu adevarat
  Rusine sa-ti fie!.Daca esti un fan al evreilor, treaba ta, dar nu tulbura linistea ortodoxiei!.

 9. anonimus
  27/08/2016 la 08:39

  cei mai mari criminali de pe planeta sint evreii. daca ar sti lumea la ce crime se dedau,ramii prost.si ce mod de gindire au,iarasi,ramii perplex.si in final se vor a fi cei dintii crestini ai lumii.fals.in final va iesi la iveala ce gindesc si cum gindesc.

 10. anonimus
  27/08/2016 la 08:51

  acest marga ar trebui sa stie ca nu se modifica bibliile dupa cum vor politicienii, masonii,si capii lumii ,adica cei ce vor sfirsitul lumii cu orice pret. trebuie sa se gindeasca prostii ca nu au toti loc in lumea subterana ce este pregatita ptr. n lovitura finala–bomba nucleara–. oare nu au pic de creer,si mai au pretentii ca au studii universitare. iar ei,carnea de tun, sunt prosti de bubuie. pacat.uite cum hitler ,stalin,etc…mult controversatii,sint nimic pe linga cei din prezent,si anume-US-germania-franta-si cei din tarile scandinave-alti oameni fara scrupule. sa ne amintim ce faceau vikingii si cei din tartile scandinave.de luat in seama.

 11. 06/11/2016 la 18:26

  …sunt creștin -ortodoxă prin botez, ca orice român care s-a născut de două mii de ani încoace ,pe acest pământ binecuvântat, pe unde , în trecerea sa spre Roma , Apostolul Andrei , supranumit și Apostolul Lupilor ,a adăstat, creștinându-ne , fără să ne întrebe sau nu, dacă vrem acest lucru. Și bine a făcut pentru veșnicie, deoarece, dacă în alte religii de esență creștină , confirmarea botezului se face la majorat,aceasta presupunând că orice persoană este capabilă să aleagă între mai mulți dumnezei, sau între mai multe căi de a ajunge la divinitate…această capabilitate incumbă ideea că omul este mai presus de divinitate de vreme ce poate să-I judece statutul care astfel nu se dovedește a fi inatacabil de către umanitate…. Dacă mai adăugăm și preceptul prin care ortodocșii sunt îndemnați, poate chiar obligați să-și iubească dușmanii, noi , cel puțin românii cu statele cele mai vechi în creștinism, nu ar trebui să judecăm sau să urâm evreii, ”jidanii” cu atât mai mult cu cât Iisus Hristos, Măicuța Lui și mai toți sfinții din calendarul nostru sunt evrei….că evreii din zilele noastre sunt adepții globalizării , că dețin puterea prin banii pe care i-au capitalizat în folosul lor, asta-i cu totul altă problemă și doar ar trebui să ne amintim de încercarea de a-L cumpăra chiar și pe Dumnezeu cu ,,vițelul de aur,, s-a soldat cu eșec…și noi acum nu prin ură sau invidie să ne vărsăm asupra lor amarul, ci să devenim puternici și autonomi de bani , astfel ca fiecare dintre noi să putem produce bunuri trebuincioase semenilor noștri, făcând TROC! Cu cât mai mulți dintre noi vom putea deveni trebuincioși societății prin ceea ce producem, cu atât mai mult ne vom elibera de sclavia banului, a aurului sau a altor false etaloane….în România, unde încă mai avem țărani, se observă cum ”avangarda” noii clase provenite din rândul țărănimii se ridică și continuă să supraviețuiască schimbând roadele muncii lor pe produse pe care orășenii le-ar putea oferi la schimb. Referitor la credibilitatea banilor aruncați pe piață, cu jumătate de gură se recunoaște că marile puteri au emis pe piață bani de hârtie care nu mai au nici pe departe acoperire în aur în trezoreriile lor, iar dacă ar trebui să facă acest lucru, toate zăcămintele de aur ale planetei care au mai rămas neexploatate, nu ar fi suficiente pentru a acoperi deficitul actual . Deci, în concluzie, să nu urâm pe nimeni, să ne iertăm dușmanii și să nu ne lepădăm dreapta credință chiar dacă pentru acest lucru ar trebui să ignorăm pe propovăduitorii falși care s-au aciuit în cele mai mari scaune ale creștinătății …altarul ortodoxului va trebui să/și aibă lăcașul în însăși inima sa!!!

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: